Az élesztőgyári sűrítmény szerepe a tejelő szarvasmarhák takarmányozásában
A VIPROTAL élesztőgyári sűrítmény a friss sütőipari élesztő gyártásából származó folyékony fehérjeforrás. Takarmányozása elsősorban tejelő szarvasmarhák részére ajánlott. Egyenletes minőségével lehetővé teszi a gazdaságos fehérje kiegészítést az egész év során.
A fehérjepótlás mellett a Viprotal fontos szerepe a takarmányozásban a magas betain tartalma. A betain olcsóbb és hasznosulása kedvezőbb a kolinnál, ráadásul természetes, növényi eredetű. A metionninal szinergista módon támogatja a máj egészséges zsíranyag-cseréjét, gátolja a zsírok lerakódását és részt vesz a toxinokkal szembeni májvédelemben.
A VIPROTAL tartalmaz káliumot, amely hozzájárul a nyári hőstressz csökkentéséhez.
Hogyan illeszük a Viprotalt a TMR-be?
A Viprotal elsősorban a TMR fehérjetartalmának optimalizálását segíti elő, de más hasznos tulajdonságokkal is rendelkezik. Előnye, hogy használatával növelhető a táplálékfelvétel a tömegtakarmány oldaláról. Takarmányozásnál, ill. takarmánygyártás esetében a következő dolgokat fontos figyelembe vennünk:
- Tömegtakarmányba bekeverve: napi 1 kg/állat mennyiségben adagolhatunk Viprotalt a TMR-hez, ezzel stabilan növelhető a takarmány fehérjetartalma. Az így hozzáadott nyersfehérje az egészséges bendőműködést hivatott szolgálni, mely a mikroorganizmusok számára egyenletesen feltáródó táplálékforrást jelent.
- Késztáphoz adagolva: a takarmánykeverő üzemekben a késztápokhoz 1-3% mennyiségben adagolható. Ezzel egész évben, állandó minőségű fehérjekiegészítés valósítható meg. Fizikai paraméterei jóval kedvezőbbek más folyékony takarmányoknál, így a hatékonyabbá tehető a gyártási folyamat.
- Granulátumhoz adagolva: 1-3%-ban keverhető granulált takarmányokhoz. A fehérje adag stabilizálása mellett növeli a granulátum rugalmasságát, javítja a végtermék homogenitását. Kész granulátumra permetezve filmréteget képez a felületen, így a takarmány nedvességtartalma hosszabb ideig megőrizhető.
Fehérjeösszetétel:
Napi 1 kg/állat mennyiségű Viprotal etetésével a bendőben lebomló fehérje szükséglet 15-18%-a elégíthető ki. A nyersfehérje egy része azonnal hasznosítható a bendőmikrobák számára, így ez a hagyományos NPN anyagokkal egyenértékű, míg a másik része növényi aminosavakból és azok származékaiból tevődik össze, amelynek hasznosulása lassabban megy végbe.
Valódi fehérje:
A Viprotal valódi fehérje tartalma elsősorban növényi eredetű, a cukorrépából származik, míg egy kis részét az elhalt élesztőgomba sejtek adják. Legnagyobb mennyiségben glutamint tartalmaz, amely étvágyfokozó hatással bír, ill. hozzájárul a tejelő szarvasmarhák tejfehérje szintéziséhez. A betain egy része szintén nitrogén forrásként szolgál a bendő mikroorganizmusai számára.
NPN:
A Viprotal NPN anyagai lassabban táródnak fel a bendőben, mint a karbamid, így csökken az acidózis veszélye. Fontos azonban, hogy tömegtakarmányhoz adagolás esetén csökkentsük/mellőzzük a TMR-ből a karbamidot. Késztápokhoz, koncentrátumokhoz adagolva a Viprotallal bevitt NPN nem limitálja az etethetőséget.