Viprotál

Az élesztőgyári sűrítmény szerepe a tejelő szarvasmarhák takarmányozásában

A VIPROTAL élesztőgyári sűrítmény a friss sütőipari élesztő gyártásából származó folyékony fehérjeforrás. Takarmányozása elsősorban tejelő szarvasmarhák részére ajánlott. Egyenletes minőségével lehetővé teszi a gazdaságos fehérje kiegészítést az egész év során.

Használatának előnyei:

 

 • Költséghatékony TMR,
 • Étvágyfokozó hatás a glutaminnak köszönhetően,
 • Használatával egyenletes, jó minőségű fehérjeellátás biztosítható egész évben,
 • A tömeg- és abraktakarmányok kedvezőbb homogenitása,
 • Keményítővel és cukrokkal együtt etetve optimális bendőműködést biztosít az állatok számára,
 • Etetésével biztonságosan tartható magas fejési átlag,
 • Természetes, növényi eredetű takarmány alapanyag,
 • Garantáltan GMO-mentes.

A fehérjepótlás mellett a Viprotal fontos szerepe a takarmányozásban a magas betain tartalma. A betain olcsóbb és hasznosulása kedvezőbb a kolinnál, ráadásul természetes, növényi eredetű. A metionninal szinergista módon támogatja a máj egészséges zsíranyag-cseréjét, gátolja a zsírok lerakódását és részt vesz a toxinokkal szembeni májvédelemben.

A VIPROTAL tartalmaz káliumot, amely hozzájárul a nyári hőstressz csökkentéséhez.

Hogyan illeszük a Viprotalt a TMR-be?

 

A Viprotal elsősorban a TMR fehérjetartalmának optimalizálását segíti elő, de más hasznos tulajdonságokkal is rendelkezik. Előnye, hogy használatával növelhető a táplálékfelvétel a tömegtakarmány oldaláról. Takarmányozásnál, ill. takarmánygyártás esetében a következő dolgokat fontos figyelembe vennünk:

 • Tömegtakarmányba bekeverve: napi 1 kg/állat mennyiségben adagolhatunk Viprotalt a TMR-hez, ezzel stabilan növelhető a takarmány fehérjetartalma. Az így hozzáadott nyersfehérje az egészséges bendőműködést hivatott szolgálni, mely a mikroorganizmusok számára egyenletesen feltáródó táplálékforrást jelent.
 • Késztáphoz adagolva: a takarmánykeverő üzemekben a késztápokhoz 1-3% mennyiségben adagolható. Ezzel egész évben, állandó minőségű fehérjekiegészítés valósítható meg. Fizikai paraméterei jóval kedvezőbbek más folyékony takarmányoknál, így a hatékonyabbá tehető a gyártási folyamat.
 • Granulátumhoz adagolva: 1-3%-ban keverhető granulált takarmányokhoz. A fehérje adag stabilizálása mellett növeli a granulátum rugalmasságát, javítja a végtermék homogenitását. Kész granulátumra permetezve filmréteget képez a felületen, így a takarmány nedvességtartalma hosszabb ideig megőrizhető.

Fehérjeösszetétel:

 

Napi 1 kg/állat mennyiségű Viprotal etetésével a bendőben lebomló fehérje szükséglet 15-18%-a elégíthető ki. A nyersfehérje egy része azonnal hasznosítható a bendőmikrobák számára, így ez a hagyományos NPN anyagokkal egyenértékű, míg a másik része növényi aminosavakból és azok származékaiból tevődik össze, amelynek hasznosulása lassabban megy végbe.

Valódi fehérje:

A Viprotal valódi fehérje tartalma elsősorban növényi eredetű, a cukorrépából származik, míg egy kis részét az elhalt élesztőgomba sejtek adják. Legnagyobb mennyiségben glutamint tartalmaz, amely étvágyfokozó hatással bír, ill. hozzájárul a tejelő szarvasmarhák tejfehérje szintéziséhez. A betain egy része szintén nitrogén forrásként szolgál a bendő mikroorganizmusai számára.

NPN:

A Viprotal NPN anyagai lassabban táródnak fel a bendőben, mint a karbamid, így csökken az acidózis veszélye. Fontos azonban, hogy tömegtakarmányhoz adagolás esetén csökkentsük/mellőzzük a TMR-ből a karbamidot. Késztápokhoz, koncentrátumokhoz adagolva a Viprotallal bevitt NPN nem limitálja az etethetőséget.

Termékspecifikáció:

 

MegnevezésÉrtékM.e.
Szárazanyag65%
Nyersfehérje44%
valódi fehérje a nyersfehérje arányban52%
NPN a nyersfehérje arányban48%
Valódi fehérje63g/kg
NH338g/kg
Betain130g/kg
Összes cukor12g/kg
Összes aminosav10%
Na8,50g/kg
Ca1,97g/kg
P1,49g/kg
Mg3,25g/kg
K4,69g/kg
Egyéb mikroelemekZn, Cu, Fe
FME64,2g/kg sz.a.
MFN382,3g/kg sz.a.
NEm5,86MJ/kg sz.a.
NEg3,42MJ/kg sz.a.
NEl5,92MJ/kg sz.a.

Kapcsolat:

 

Lesaffre Magyarország Kft.

1222 Budapest, Gyár u. 5-9.

agro.hu@lesaffre.com